Botanični vrt Ljubljana

Ljubljana, Osrednjeslovenska
Botanični vrt Ljubljana
Botanični vrt Ljubljana
Botanični vrt Ljubljana
Botanični vrt Ljubljana
Botanični vrt Ljubljana
Botanični vrt Ljubljana
Botanični vrt Ljubljana zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
292m n. v.
Aktivnosti
Dostopnost
Gostinska ponudba
Da
Vstopnina
Da

Kontakti

Spada med najstarejši botanični vrt v jugovzhodnem predelu Evrope. Vrt deluje že vse od leta 1810 in je bil ustanovljen kot Vrt domovinske flore v okviru visoke šole v obdobju Ilirskih provinc. Botanični vrt še sedaj deluje v okviru Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete. Vrt je razdeljen na več enot, ki so naslednje: arboretum, rastlinski sistem, bazeni z vodnimi, močvirskimi rastlinami in bajer, skalnjak, rastlinjak, tropski rastlinjak, sredozemske rastline, tematski vrt in gojitveni del.

V arboretumu so predstavljeni različni predstavniki grmovnic in dreves. Večinoma se nahaja v najstarejšem delu vrta. Rastlinski sistem se nahaja na gredah v glavnem območju vrta in v njem je predstavljenih okoli 80 različnih družin. Rastline so razvrščene po sorodstvenih kriterijih. V bazenih in bajerju uspevajo večinoma vodne in močvirske rastline, ki zahtevajo posebne pogoje.

V rastlinjaku uspevajo predstavnice tropskih rastlinskih vrst, ki rabijo višjo zračno vlago in več ali manj enakomerno temperaturo skozi celo leto. V tropskem rastlinjaku so po posameznih kontinentih razporejene tropske rastline.

Vstopnina za tropski rastlinjak:
Odrasli: 4 €
Učenci, dijaki in študentje: 3 €
Družinska karta: 8 €
Za predšolske otroke v spremstvu staršev je vstop prost, za predšolske skupine je vstopnina 1,5 €

V okviru Botaničnega vrta je obiskovalcem na voljo čajnica Primula, kjer imajo na voljo različne kavne napitke, sokove, čaje ter sladice in prigrizke, kot so sladoledi, palačinke, sadna kupa in toasti. V Botaničnem vrtu je možno kupiti tudi majice, knjige in rastline.

V bližini

Sorodne ideje za izlet