Cerkev Sv. Jurija Piran

Piran, Obalno-kraška
Cerkev Sv. Jurija Piran
Cerkev Sv. Jurija Piran
Cerkev Sv. Jurija Piran
Cerkev Sv. Jurija Piran
Cerkev Sv. Jurija Piran
Cerkev Sv. Jurija Piran
Cerkev Sv. Jurija Piran zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
10m n. v.
Dostopnost
Stoletje izgradnje
14stoletje

Nad Piranom stoji veličastna cerkev Sv. Jurija, ki je dobila ime po zavetniku mesta, saj naj bi ta rešil mesto pred hudo nevihto. Do današnje velikosti je bila zgrajena v 14. st., končno podobo pa je dobila po baročni prenovi v 17. stoletju. Notranjost cerkve krasi 7 oltarjev, kipa sv. Jurija in sv. Nikolaja, bogato poslikan lesen strop, platna beneške slikarske šole ter gotski »Križani« z začetka 14. st. Sv. Jurij je s sulico in ščitom predstavlja simbol boja proti zlu, ki ga pooseblja zmaj.

Prostostoječ zvonik Sv. Jurija je visok 46,4 m in ima 4 zvonove. Na vrhu stoji kip nadangela Mihaela, ki z obračanjem po vetru napoveduje prihajajoče vreme. Zvonik z vrha nudi veličasten razgled na vse strani neba.

Cerkev sv. Jurija je zgrajena v beneško-renesančnem slogu, arheološke najdbe pa so potrdile ostanke antične gradnje ter obstoj prve krščanske cerkve iz časov med 6. in 7. stoletjem. Zgodovinski viri potrjujejo obstoj župnije v 10. stoletju, staro cerkveno baziliko ogljejskega tipa je nadomestila triladijska gotska cerkev, posvečena leta 1344. Današnjo podobo je cerkev dobila po dolgi obnovi med 1595 in 1637, s ponovno posvetitvijo 25. aprila 1637.


Več informacij:

T: +386 (05) 673 34 40

www.zupnija-piran.si


Cerkev je dostopna peš ali s kolesom.

V bližini

Sorodne ideje za izlet