Cerkniško jezero

Cerknica, Primorsko-notranjska
Cerkniško jezero
Cerkniško jezero
Cerkniško jezero
Cerkniško jezero
Cerkniško jezero
Cerkniško jezero
Cerkniško jezero zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
544m n. v.
Aktivnosti
Dostopnost
Nastanek jezera
Presihajoče kraško jezero
Izposoja opreme
Ne
Največja globina
10m
Gostinska ponudba
Da
Dostop do vode
Lahek dostop do vode

Eno največjih presihajočih jezer v Evropi se ob močnejšem deževju pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani.

Na Cerkniškem polju (pri Cerknici) se jezero zadržuje v povprečju 8 mesecev na leto, voda se večinoma razteza na 20 km2, ko pa je polno, pa celo 26 km2 in takrat je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.

V njegove zakonitosti se je prvi poglobil Janez Vajkard Valvasor in za to delo tudi prejel članstvo v londonski Kraljevi družbi. Tu je zibka krasoslovja in terminov, kot sta kraško polje in presihajoče jezero. Danes je Cerkniško jezero razglašeno za mokrišče globalnega pomena, t.i. Ramsarsko območje. Zaradi pomena za ohranjanje ogroženih vrst ptic pa se uvršča v območje Natura 2000. Na tem območju so do zdaj opazili kar polovico vseh Evropskih vrst ptic (276), 45 vrst sesalcev (polovica vseh, ki jih živi na območju Slovenije), 145 vrst dnevnih metuljev in 15 vrst dvoživk. Zato je biotska raznovrstnost tega območja izjemna.

Ob jezeru se lahko zapeljemo z lojtrnikom, ki je voz s konjsko vprego. Lahko se naužijemo naravnih lepot s čudovitim sprehodom ali se po jezeru zapeljemo s čolnom.


Cerkniško jezero, se nahaja na 544 m nadmorske višine. Dostopno je peš, s kolesom, z gorskim kolesom ali z avtom. Po nastanku se uvršča med presihajoča kraška jezera.

Največja globina jezera znaša 10 metrov.

Tam lahko uživamo v naslednjih aktivnostih: Supanje, čolnarjenje, piknik, sprehod, vožnja z lojtrnikom, drsanje pozimi.

V bližini jezera je tudi gostinska ponudba.

V bližini

Sorodne ideje za izlet