Grad Kamen pri Begunjah

Radovljica, Gorenjska
Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen pri Begunjah
Grad Kamen pri Begunjah zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
626m n. v.
Stoletje izgradnje
12stoletje
Vzdrževan
Ne
Razvalina
Da

Slikovito skrivnostne ruševine gradu Kamen v bližini Radovljice pričajo o starodavni zgodovini teh krajev na vhodu v dolino Drago, kjer je nekoč potekalo živahno srednjeveško življenje grofov Lambergov. Tam še stojijo ohranjen romanski stolp ter mogočne ruševine gotskih in renesančnih dozidav.

Grofje Ortenburški so grad zgradili v 12. stoletju, kasneje so bili lastniki Celjski grofje, od leta 1436 dalje pa Lambergi. Posebno znamenit je Gašper Lambergar, turnirski borec, ki naj bi zmagal kar v 85. turnirjih. Tega junaka opeva ljudska pesem Pegam in Lambergar.

Najstarejši je kvadratast romanski stolp na severozahodnem delu. Kasneje je bil nasproti njega sezidan gotski bivalni palacij s prostori v štirih etažah. V 16. stoletju je bil med njima zgrajen še osrednji renesančni palacij z notranjim dvoriščem. Južno pobočje pod gradom je bilo namenjeno terasastim vrtovom, na spodnjem delu pa je bil kompleks gospodarskih poslopij z mlinom in žago. 

V neposredni bližini gradu Kamen sta Škratov grad (Hudičev gradič) in arheološko najdišče Jama Potočka Zijalka, ki priča o dejstvu, da je tukaj človek živel že v prazgodovini.


Grad Kamen pri Begunjah, zgrajen v 12. stoletju, se nahaja na nadmorski višini 626 m.

Grad je razvalina in ni vzdrževan.

V bližini

Sorodne ideje za izlet