Grajski park Sevnica

Sevnica, Posavska
Grajski park Sevnica
Grajski park Sevnica
Grajski park Sevnica
Grajski park Sevnica
Grajski park Sevnica
Grajski park Sevnica
Grajski park Sevnica zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
231m n. v.
Aktivnosti
Dostopnost

Obiskovalca očara renesančno - baročni park z drevesi, ki ga je v začetku 19. stoletja uredil tedanji lastnik Johann Händl pl. Rebenburg. Zasul je grajske jarke, znižal grajsko obzidje, zasadil park in na južnem pobočju hriba uredil terase ter zasadil trte. V parku lahko vidimo tudi zgradbo, ki so jo naredili za oskrbnika parka. Najbolj znamenito drevo v grajskem parku je lejlandska pacipresa, v njem pa najdemo še visoko sekvojo, veliki platani, rdečelistno bukev, jesen, beli gaber, hrast in divji kostanj.


Grajski park Sevnica se nahaja na vrhu Grajskega hriba nad starim mestnim jedrom Sevnice. Tam stoji mogočen grad, ki očara obiskovalca. Od tam se odpira prelep razgled na okoliško hribovje, stari del mesta in dolino reke Save. Zgodovinski viri prvič omenjajo grad že leta 1322, leta 1309 pa se omenja kastelan, ki je imel štiri stražnike in vratarja. Zgradili so ga salzburški nadškofje, ki so bili od leta 1043 lastniki tega zemljišča. V gradu se nahajajo zbirke in galerije, grajska kavarna, grajska kašča, grajska vinoteka, grajski vinograd, akustična Lutrovska klet, prodajni kotiček in grajsko lutkovno gledališče Sevnica. Na gradu potekajo številne prireditve in festival modre frankinje, možen je najem prostorov za srečanja, koncerte, predavanja in drugo. Na gradu Sevnica organizirajo tudi romantične poroke v grajskem parku ali poročni dvorani.


Ogled je mogoč samo s turističnim vodičem. Za ogled je treba prej poklicati na 051 680 287 ali na 031 344 916.


Grajski park Sevnica se nahajan na nadmorski višini 231 m in je dostopen peš, s kolesom ali z avtom. Tam lahko uživamo v naslednjih aktivnostih: Piknik, sprehod.

V bližini

Sorodne ideje za izlet