Korita Mostnice

Bohinj, Gorenjska
Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
547m n. v.
Dostopnost
Vstopnina
Da

Korita Mostnice so skrit kotiček in naravni biser v Bohinju, natančneje v dolini Voje. Mostnica je alpska reka, ki si je svojo pot urezala med skalovje in oblikovala čudovite tolmune. Značilnost Korit Mostnice so t.i. erozijski lonci oz draslje, ki so različno velike kotanje okroglaste oblike, v kateri se zadržuje bela prodnata podlaga. Posebej zanimiva je prevotljena skala med dvema erozijskima loncema, katerih steno je voda prebila, in tako naravno okno s skalnim lokom spominja na slonji rilec.

Ob obisku naletimo tudi na veličasten Hudičev most, s katerega se odpira vrtoglav pogled v korita. Po kamnitem mostu so nekoč tovorili železovo rudo in lesno oglje z okoliških gorskih območij do fužin spodaj ob Mostnici.

Za ogled je treba plačati pristojbino (odrasli 3 eur; otroci od 7 do 14 let 1,5 eura; starejši od 65, dijaki in študenti pa 2,5 eur).

Do soteske se lahko odpravimo peš, s kolesom ali z gorskim kolesom.

Pristojbina: da.

Parkirišče Korita Mostnice je na voljo pred zapornico ob začetku ceste proti planini Blato pri Stari Fužini. Cena parkiranja za Korita Mostnice je odvisna od časa trajanja vašega ogleda, predlagamo pa, da si vzamete vsaj 2. uri časa.

V bližini

Sorodne ideje za izlet