Piransko obzidje

Piran, Obalno-kraška
Piransko obzidje
Piransko obzidje
Piransko obzidje
Piransko obzidje
Piransko obzidje
Piransko obzidje
Piransko obzidje zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
57m n. v.
Dostopnost
Vstopnina
Da

Kontakti

Mesto Piran obdaja mogočno obzidje in mu daje značaj srednjeveškega obmorskega pristanišča. Piransko obzidje se omenja že v 7. stoletju in je bilo zgrajeno okoli mestnega jedra na Punti. Na vzpetini nad Punto je bila v 10. stoletju postavljena utrdba, kamor so se meščani umaknili v času nevarnosti.

Med letoma 1470 in 1533 so zgradili najmlajši del obzidja z obrambnimi stolpi za obrambo pred turškimi vpadi in tako zaprli celoten del mesta na kopenski strani. Skozi stoletja se je mesto širilo in z njim tudi nova obzidja, ki so zaobjela še mestno četrt Campo, v katero je sodilo tudi notranje pristanišče. Ohranjenih je sedem mestnih vrat, ki so služila kot nekdanji vhod v mesto: Miljska vrata, Dolfinova vrata, Poljska vrata, Baročna vrata sv. Jurija, Vrata Marčana, Prva Rašporska vrata in Druga Rašporska vrata. Miljska vrata so med najstarejšimi ohranjenimi vrati v mestu, Dolfinova vrata pa so najlepše ohranjena gotska vrata. Postaviti jih je dal v 15. stoletju takratni župan Dolfin, prepoznamo pa jih po značilnem grbu s tremi delfini. Vrata sv. Nikolaja so bila najvišja, imela so še manjša vrata Pusterla, ki danes niso več ohranjena. Mestna Rašporska vrata in vrata Marciana pa stojijo še danes.

Mogočno obzidje se ponaša s 7 obrambnimi stolpi, vrhove pa krasijo gibelinski merloji. Izjemno zgodovinsko vrednost ima njegov najobsežnejši ohranjeni ostanek na pobočju Mogorona, ki mestu daje značilno veduto.

Možen je voden ogled, otroci do 12. leta imajo brezplačen vstop, sicer pa je vstopnina 3 € na osebo oz. 2 € za študente.

Vstopnina: da.

Več informacij najdete na spletni strani.

Napiši komentar

Za objavo komentarja se prijavi.

Prijavi se

V bližini

Sorodne ideje za izlet