Pravljična pot Škratji Kras

Komen, Obalno-kraška
Pravljična pot Škratji Kras
Pravljična pot Škratji Kras
Pravljična pot Škratji Kras
Pravljična pot Škratji Kras
Pravljična pot Škratji Kras
Pravljična pot Škratji Kras
Pravljična pot Škratji Kras zemljevid

Lastnosti

Aktivnosti
Dostopnost

Kontakti

Email
info@skrateljc.org
Telefon
+386 51 398 843

Zgodba.
Škratji Kras je družinska dogodivščina v Štanjelu na Krasu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! In tukaj se poda domišljija na čisto pravo pot iz kamna in prsti.

Doživetje.
S Krasno beležko se otroci podajo na pomembno misijo: na poti iščejo skrivne pečate, ki predstavljajo temeljne značilnosti Krasa in vrline, zlasti vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka. Da bo na Krasu spet vse lepo in prav, morajo rešiti škratji urok, pri tem pa morajo najti škratorunske simbole za čarobni izrek in se naučiti skrivne škratje pisave. Pustolovščina jih popelje skozi čudovito kraško pokrajino v škratji svet, kjer ne manjka zabavnih škratovščin. Slikoviti Kras je od nekdaj tudi umetniški navdih, zato se otroci na Škratjem Krasu preizkusijo v umetnosti: zaigrajo na zvenečo klop, začutijo lepoto kamnoseštva, ustvarijo svoj mozaik in spoznajo skrivnost o škratih s Krasa, ki jo je poznal že Srečko Kosovel. Na poti obiskovalce očarajo skulpture oblikovalcev lesa in kamna iz kraških kamnolomov.

Opis poti.
Dogodivščina Škratji Kras se prične na parkirišču ob pošti v Štanjelu. Parkirišče je urejeno. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, konča pa se v TIC-u Štanjel na gradu Štanjel, kjer otroci za rešeno misijo prejmejo tudi krasno nagrado. Pot je dolga 3.390 m, višinske razlike je 93 metrov, zanjo bodo družine potrebovale najmanj 2,5 ure, seveda pa se lahko raziskovanje kraških skrivnosti na doživljajskih točkah in uživanje v lepotah Krasa hitro podaljša v celodnevni izlet na Krasu.
POZOR: Ko pridete do Škratice burje, se vrnete na začetek poti in nadaljujete svojo pustolovščino po Spacalovi poti. Pozorno spremljaj smerokaze!

Cena Krasne beležke je 5€.
Krasno beležko in barvice, ki jih otroci potrebujejo za doživetja Škratjega Krasa, pa obiskovalci dobite v bližnjem Baru Zoro.

Komu je namenjena pot?
Škratji Kras je namenjen družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Priporoča se lahka pohodna obutev, poleti so temperature na Krasu lahko zelo visoke. Pot prehodite sami, saj vam Krasna beležka omogoča vsa doživetja in ponuja strukturiran obisk, lahko pa se na pot podate z interpretativnim vodnikom (po naročilu ali ob organiziranih dogodkih). Doživetje Škratji Kras z interpretativnim vodenjem organiziramo za skupine predšolskih otrok ter otrok prve in druge triade. Idealno je, da otroci pred obiskom spoznajo zgodbo iz slikanice Škratje s Krasa, saj bodo tako njihova doživetja še močnejša.


POZOR:
Ob dnevih, ko na Krasu kraljuje burja, odsvetujemo obisk Škratjega Krasa, raje počakajte na prijaznejše vreme.

V bližini

Sorodne ideje za izlet