Šmartinsko jezero

Celje, Savinjska
Šmartinsko jezero
Šmartinsko jezero
Šmartinsko jezero
Šmartinsko jezero
Šmartinsko jezero
Šmartinsko jezero
Šmartinsko jezero zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
265m n. v.
Aktivnosti
Dostopnost
Površina
113ha

Šmartinsko jezero, površine 113 ha, se nahaja na 265 m nadmorske višine. Dostopno je peš, s kolesom, z gorskim kolesom ali z avtom.

Šmartinsko jezero je umetno jezero, ki se nahaja severno od Celja na poti proti Vojniku in je nastalo z zajezitvijo potoka Koprivnica.

Šmartinsko jezero je priljubljena destinacija za rekreacijo, kot so kopanje, čolnarjenje in ribolov. Je tudi priljubljeno mesto za opazovanje ptic, saj v jezeru in okoli njega živijo različne vrste ptic. Jezero obdajajo številne lepo urejene sprehajalne in kolesarske poti ter številni parki in prostori za piknike. Šmartinsko jezero je poleg naravnih lepot tudi dom številnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. Med njimi sta srednjeveški grad Šmartno iz 13. stoletja in cerkev sv. Martina iz 17. stoletja. Ob jezeru se nahaja tudi Kulturni dom Šmartinsko, kjer se odvijajo različne prireditve, vključno s koncerti, razstavami in festivali.

Pri Čolnarni Muzelj se lahko sprehajalci spočijemo v senci dreves ali si izposodimo čoln, kajak in "pedolino". Po jezeru vozi ladjica Jezerska kraljica, od koder se odpira še lepši pogled na jezero in njeno prelepo okolico. Mnogo je tudi urejenih kotičkov za piknik v naravi, izbiramo pa lahko tudi med gostišči in lokali okoli jezera. Jezero je pravi raj za športni ribolov, v bližini sta na voljo začasno igrišče za golf in najem prostorov za piknik.

V bližini

Sorodne ideje za izlet