Tolminska korita

Tolmin, Goriška
Tolminska korita
Tolminska korita
Tolminska korita
Tolminska korita
Tolminska korita
Tolminska korita
Tolminska korita zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
180m n. v.
Pogorje
Julijske Alpe
Dostopnost

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem.

Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park, in sicer se nahaja na nadmorski višini 180 m. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Tolminska korita so dolga 200 m, široka pa od 5 do 10 m. Ob levem bregu reke Tolminke izvira manjši kraški izvir s termalnim izvirom, ki ima v povprečju 19 stopinj Celzija.

V bližini Tolminskih korit pa se nahajajo tudi nekoliko korita Zadlaščice, kjer lahko opazimo zagozdeno skalo v trikotni obliki. Ker skala spominja na medvedjo glavo, je ta dobila ime Medvedova glava. Nekoliko nad koriti reke Tolminke in Zadlaščice, pa se nahaja tudi Zadlaška oz. Dantejeva jama, ki ima splet rovov dolg 1140 m.

Tolminska korita lahko obiščemo od marca do novembra, v zimskem času pa so za obisk zaprta. Pot je sicer kratka in lahko dostopna, vendar je na nekaterih tudi izpostavljena in spolzka, zato se za pot primerno pohodno obujmo.

Vstopnina: da

Do njih se lahko zapeljemo z avtom iz Tolmina in brezplačno parkiramo na bližjem parkirišču.

V bližini

Sorodne ideje za izlet