Vilinski Homec

Domžale, Osrednjeslovenska
Vilinski Homec
Vilinski Homec
Vilinski Homec
Vilinski Homec
Vilinski Homec
Vilinski Homec
Vilinski Homec zemljevid

Lastnosti

Aktivnosti
Dostopnost

Kontakti

Email
info@skrateljc.org
Telefon
051 398 843

Zgodba.
Sredi dežele, kjer so nekoč drug ob drugem klopotali mlini, se nad reko dviga kraj po imenu Homec, skozi katerega teče reka Kamniška Bistrica, ob njej pa se še danes vijejo male rečice, na katerih je bilo še nedolgo tega vse polno mlinov. Tem rečicam pravimo mlinščice. Pravijo, da so v teh krajih doma rečne vile in vilinci, ki sredi gozda v soju jutranje zarje plešejo svoj skrivnostni vilinski ples. Nekoč sta človeški in vilinski rod živela v slogi in prijateljstvu, danes pa lahko vile uzre le najbolj čista duša.

Doživetje.
Odpravi se na dolgo potovanje čez Vilinski Homec, da povrneš ljudem prijateljstvo z vilinci in si priboriš vilinsko nagrado. Zberi 6 vilinskih predmetov in poišči 5 vilinskih ključev. Pot te vodi ob hudourniški reki Kamniški Bistrici, na vilinski stezi spoznaš zdravilne rastline, zajameš vodo iz čudežnega studenca in prisluhneš vilinskemu petju vil rusalk, obiščeš vilinsko mesto Pikel, se preizkusiš v vilinskem letenju in še in še … Na potovanju te spremlja vila Pika, ki te nauči vilinskih vrlin in skavtskih spretnosti, na Homški učni poti pa izveš še marsikaj o tem zanimivem kraju.

Komu je namenjena pot?
Vilinski Homec je pohodna družinska dogodivščina. Na pot se odpravite sami ali pa udeležite katerega izmed mesečnih vodenih vilinskih pohodov. Vilinska beležka vam odpre pot do vseh doživetij na poti, z njo vstopite v pravljični svet vilincev, spoznate skavtske vrline, se naučite marsikaj o zeliščih, pa mlinih in mlinarjih… Priporočena starost otrok je 6+.

Pot
Avtomobil parkirate na enem od dveh urejenih parkirišč pri Gostilni Repanšek. Pot nadaljujete po pločniku ob asfaltni cesti v smeri Kamniške Bistrice in po cca 400 m prispete do Mlinarske brvi (ki je ne prečkate!) in točke Vila Pika. Sledite oznakam in pot nadaljujete ob Kamniški Bistrici nazaj proti Homškemu hribu. Dospete do Homške mlinščice in pot nadaljujete do jeza na Kamniški Bistrici, tam skrenete na označeno gozdno pot in sledite Vilinski stezi do Čudežnega studenca. Od njega se mimo cerkve in pokopališča povzpnete na Vilinsko mesto Pikel, od tam pa ponovno strmo spustite proti Kamniški Bistrici. Sledite vilinskim smerokazom ter se po drugi strani povzpnete na Homški hrib, mimo točke spomin pa se nato vrnete na glavno cesto in nazaj k izhodišču poti, kjer vas čaka zaslužena nagrada za rešeno misijo. Pot je dolga 3,6 km, na njej pa boste pridelali 210 m višinske razlike.

Cena Vilinske beležke je 5€.
Vilinsko beležko lahko kupite pri Gostilni Repanšek ali pa v bližnjem Baru Pelikan.
V Gostilni Repanšek vas za rešeno misijo čaka tudi vilinska nagrada.

Vodeni obiski
Praviloma so enkrat mesečno organizirani vodeni obiski z interpretativnimi vodniki. Doživetje z interpretativnim vodenjem organiziramo tudi za skupine predšolskih otrok ter otrok prve in druge triade.

Na izlet z vlakom:
Prav imenitna pa je možnost, da se na Homec odpravite z vlakom (Ljubljana-Kamnik), saj je železniška postaja Homec le streljaj od izhodišča poti.

Parkirišče:
Avtomobil parkirate na enem od dveh urejenih parkirišč pri Gostilni Repanšek

V bližini

Sorodne ideje za izlet