Železna jama
Železna jama
Železna jama
Železna jama
Železna jama
Železna jama
Železna jama zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
334m n. v.
Dostopnost
Dolžina
86m
Globina
26m
Način ogleda
Voden ogled

Kontakti

Telefon
+386 41 909 949

Železna jama je manjša kraška jama z vhodom pri vasi Gorjuša v bližini Doba v Občini Domžale. Ima dve dvorani, ki sta med seboj povezani z rovom in mostovi, ki so del turistične poti. Dvorani sta po zasnovi večji brezni. Obe povezuje meter dolga ožina, z vidnimi sledovi vodnega toka pod stropom in po tleh. Na dnu obeh dvoranic voda ponikne. Druga dvorana ima širše dno, ki je umetno dvignjeno in zavarovano.

Kljub majhnosti so v njej vidne raznolike jamske oblike – stalagmiti in stalaktiti, med katerimi je največji 1,5 m visok stalagmit na polici, sigove izrastke, ponvice in manjše zavese. Struktura sten vhodnega rova priča, da je bila to prvotno vodna jama, ime pa je dobila po primesih limonita, ki daje sigi rdečkasto barvo. V bližini, v isti zaplati osamelega Krasa na Domžalskem, je še vhod v nekoliko večjo Babjo jamo, znano po arheoloških ostankih.

Jama je za ogled odprta ob nedeljah od 14. do 15. ure. Po naročilu si jo je mogoče z vodnikom Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale organizirano ogledati. Železno jamo, ki je posebej urejena za oglede, je, kot vse druge kraške jame v Sloveniji, izoblikovala voda. Posebna značilnost jame so ukrivljeni kapniki, ki jih je med nastajanjem usmerjal veter.

V bližini

Sorodne ideje za izlet