Željnske jame
Željnske jame
Željnske jame
Željnske jame
Željnske jame
Željnske jame
Željnske jame zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
472m n. v.
Dostopnost
Vstopnina
Ne
Dolžina
1600m
Globina
12m
Način ogleda
Samostojen ogled
Trajanje ogleda
30 min

Skrito očem tik pod površjem nastajajo jame. Tudi take z naravnimi okni, vrtačami in okroglimi kotanjami Željnskih jam. Nahajajo se na nadmorski višini 472 m. Možen je samostojen ogled, čudovit sprehod pa traja približno 30 min. Dolžina izredno zanimivega vodoravnega jamskega sistema znaša 1600 m z več kot desetimi vhodi. Največja globina pa 12 m.

Željnske jame so na seznamu najpomembnejše naravne dediščine Slovenije in so razglašene za naravni spomenik. Zaradi številnih udorov so nastala številna naravna okna in mostovi, ki dajejo Željnskim jamam zaradi igre svetlobe poseben čar. Željnske jame tvori več jam: Mala jama, Jama pri gostilni, Jama pod Šalko vasjo, Jame pri koritu in Ciganska jama, ki je najbolj znana. Jame povezujejo številni rovi, znana sta Črni in Blatni rov. Najlepše je zasigana dvorana Kapelica, pozimi pa so zanimivi ledeni kapniki. Tukaj ponikajo trije potoki, ki v podzemlju dobijo še več manjših pritokov.

Arheologi so v času izkopavanj odkrili sledi oglja, živalskih kosti in različno kamnito orodje, jame pa so bile naseljene že v času paleolitika. Željnske jame je poznal že Valvasor, ki je v Slavi vojvodine Kranjske omenil, da se vanje v času nevarnosti zatekajo ljudje.

Dostop: v Kočevju se usmerimo proti vasi Željne, kjer zavijemo proti Kočevskemu rogu (desno po prednostni cesti). Pred koncem vasi bodimo pozorni na usmerjevalno tablo, ki kaže desno na manjše urejeno parkirišče. Nadaljujemo peš približno 10 minut po označeni urejeni poti v smeri Šalke vasi. Pred njo zavijemo desno in kmalu dosežemo vhod v Cigansko jamo, ki je del Željnskih jam. Tam so tudi informacijske table z načrtom jame.

Do jam se lahko odpravimo peš, s kolesom, z gorskim kolesom ali z avtom.

Vstopnina: ne.

Več informacij najdete na spletni strani.

V bližini

Sorodne ideje za izlet