Gradišče (Velika planina)

Kamnik, Osrednjeslovenska
Gradišče (Velika planina)
Gradišče (Velika planina)
Gradišče (Velika planina)
Gradišče (Velika planina)
Gradišče (Velika planina)
Gradišče (Velika planina)
Gradišče (Velika planina) zemljevid

Lastnosti

Nadmorska višina
1666m n. v.
Pogorje
Kamniško-Savinjske Alpe
Višinska razlika
637m
Čas vzpona
2 h 15 min

Gradišče (Velika planina) se nahaja na nadmorski višini 1666 m v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp. Na vrh se lahko povzpnemo v 135 min, pri tem pa premagamo 637 m višinske razlike. Z vrha, na katerem stoji razgledna plošča, klop in vpisna skrinjica z žigom se odpira lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Najlepše se vidijo Kalški Greben, osrednji Grintovci, Planjava in Ojstrica ter Velika planina z okolico.

Gradišče Velika planina je visokogorska planina v Kamniško-Savinjskih Alpah. Znana je po naravnih lepotah, tradicionalni alpski arhitekturi in bogati kulturni dediščini. Pašnik je priljubljena destinacija za pohodništvo, smučanje in druge aktivnosti na prostem, na njem pa je več manjših naselij, vključno z vasjo Velika Planina, ki se nahaja na nadmorski višini 1640 metrov. Na pašniku živijo tudi številne redke in ogrožene vrste, vključno z alpskim kozorogom, vrsto divje koze, ki je avtohtona v regiji.

Tu se nahajajo številne tradicionalne pastirske koče, ki jih pastirji v poletnih mesecih uporabljajo za oskrbo živine. Na pašniku je tudi vrsta kulturnozgodovinskih znamenitosti, med njimi Marijina kapelica in številne tradicionalne gorske koče. Okolica je znana po naravnih lepotah s številnimi pohodniškimi in smučarskimi potmi.

Poti

Vir: Hribi.net

Napiši komentar

Za objavo komentarja se prijavi.

Prijavi se

Spodbujamo odgovorno in varno pohodništvo.

Število nesreč v hribih in intervencij slovenskih gorskih reševalcev vsako leto narašča. Pohodništvo je čudovit način preživljanja prostega časa, ampak le s primerno opremo, znanjem in dobro pripravljenostjo. Bodimo previdni in pravilno ocenimo svoje sposobnosti ter razmere v gorah.

V bližini

Sorodne ideje za izlet