10 izletnih idej za krompirjeve počitnice

Objavljeno: oktober 2022Posodobljeno: pred 2 let

Prijetne jesenske temperature in očarljive barve jesenskih gozdov so odlična priložnost, da se naužijemo svežega zraka in izkoristimo zadnje tople sončne žarke. Zato smo za vas zbrali 10 idej za izlete po Sloveniji v času krompirjevih počitnic. Tako pustolovske izlete za družine z nadobudnimi otroki, kot romantične izlete za pare ali doživetja v dobri družbi.

10 izletnih idej za krompirjeve počitnice
Jure Korenč
Jure Korenč

10 namigov

1. Jezero v obliki srca z alpsko kuliso

Slovenija je bogata z jezeri, za jesenski čas pa priporočamo obisk z avtom dostopnega Planšarskega jezera smaragdne barve, ki leži na Zgornjem Jezerskem. Obdaja ga idiličen smrekov gozd ter strme stene okoliških vrhov, ki nudijo čudovito alpsko kuliso. Prijeten jesenski dan lahko tam preživimo v dvoje ali z družino, si priredimo piknik ali obiščemo bližnje gostišče z dobro domačo hrano.

Loading...

2. Dom svetovno znanih lipicancev

V Parku Lipica se nahaja Kobilarna lipica, ki je bila ustanovljena davnega leta 1580 in je znana po edinstvenih pogojih za vzrejo svetovno znanih lipicancev. Poleg sprehoda po čudovitem parku lahko doživimo tudi vožnjo s kočijo do Škocjanskih jam in drugih krajev Krasa. Jesen je zaradi čudovitih barv kot nalašč za izlet v park, zato lahko raziskujete med kar 65 slovenskimi parki.

Loading...

3. Blejski grad z bogato ponudbo doživetij

Med slovenskimi gradovi ima Blejski Grad posebno mesto. Poleg "podobe raja", kot je Bled opisal France Prešeren, s čudovitimi razgledi z grajskih teras nudi gastronomsko doživetje v restavraciji Blejski grad, rekonstrukcijo Gutenbergove lesene tiskarske stiskalnice, Galerijo Stolp s slikarskimi in fotografskimi razstavami in trgovino Čebelnjak, kjer se dobijo čebelarski izdelki in spominki.

Loading...

4. Lavričeva koča na Gradišču

V bližini Ivančne Gorice je celo leto odprta Lavričeva koča na Gradišču z lepim razgledom na Gorjance in Dolenjsko gričevje. Čudovito okolico popestrijo leseni kipi, ki so jih ustvarili umetniki z lesenimi žagami. Poleg pestre gostinske ponudbe imajo tudi vinsko klet, igrivo razpoloženi pa se lahko pomerijo v sekirometu.

Loading...

5. Vzpon na Štajerski Triglav

Severno od Rogatca se nahaja Donačka gora dveh vrhov, ki jo domačini imenujejo kar Štajerski Triglav. S to razliko, da Donačko goro osvojimo že v pičlih 45 minutah. Za izhodišče izberemo Rudijev dom, ki je odprt celo leto, v zimskih mesecih ob vikendih in praznikih. Najbolj obiskan je zahodni vrh z velikim kamnitim križem in klopco ljubezni, kjer lahko počijemo in se naužijemo krasnega razgleda. Še 20 minut kasneje pa lahko osvojimo tehnično nekoliko zahtevnejši vzhodni vrh.

Loading...

6. Preprosto dostopen sistem Željnskih jam

Za tiste z malo pustolovskega duha priporočamo obisk Željnskih jam z naravnimi okni, vrtačami in okroglimi kotanjami ter čarobno igro svetlobe podzemnih rovov. Lahko dostopen jamski sistem je dolg približno 1600 metrov, čudovito skrivnosten sprehod pa traja približno 30 minut in je primeren tudi za družine. Izkopavanja so odkrila sledi oglja, živalskih kosti in različno kamnito orodje, jame pa so bile naseljene že v času paleolitika. V Slavi Vojvodine Kranjske pa jih je omenil že Valvasor.

Loading...

7. Romantičen izvir Krupe

Krasen jesenski dan lahko preživimo z ogledom Izvira Krupe, kjer nas pričaka brbotajoči kraški izvir pod več kot 30 metrov visoko nalomljeno skalo, kamor se stekajo podzemne vode belokranjskih hribov. Tukaj nas prevzamejo odtenki zelenih barv in čudovit mali slap ter romantičen lesen pomol s starim mlinom. Ob strugi reke je urejena učna pot, ki vodi prek brvi in mimo jame Judovska hiša ter do nahajališča svetovno znane školjke Congeria jalzici in bele človeške ribice.

Loading...

8. Posestvo in Grad Prestranek v osrčju pašnikov

Za družine z otroci ali pare je kot naročen obisk posestva z Gradom Prestranek, ki so ga pred približno 500 leti zgradili grofje Edlingi. Konji so tam doma že stoletja, danes pa na pašnikih kraljujejo islandski konji, ki so prava paša za oči. Stik s temi čudovitimi živalmi pomirja in ostane v lepem spominu. Za obiskovalce pripravljajo terensko jahanje, individualne in skupinske ure jahanja, učenje islandskega jahanja in terapije. Možen pa je tudi najem apartmajev.

Loading...

9. Mogočno obzidje srednjeveškega Pirana

Za vse, ki obožujemo morski zrak in sprehode po ulicah srednjeveškega Pirana, priporočamo ogled Piranskega obzidja. Ni naključje, da je število 7 pravljično število, saj je do danes ohranjenih 7 mestnih vrat in 7 obrambnih stolpov, katerih vrhove krasijo gibelinski merloji. Možen je voden ogled s prispevkom 3 € za odrasle, otroci do 12. leta pa imajo brezplačen vstop.

Loading...

10. Utrdba na 30 metrov visoki skali

Čudovito spominsko fotografijo lahko naredimo na Črnokalski utrdbi, ki je v zgodovinskih zapisih omenjena že v 11. stoletju. Nekoč je bila dostopna le prek visokega dvižnega mostu, danes pa se nam z razgledne ploščadi odpre čudovit razgled na slovensko obalo vse do Tržaškega zaliva. Uživamo lahko v prijetnem sprehodu med ogledom skrivnostne srednjeveške utrdbe in opazujemo vratolomne vzpone plezalcev na bližnjem urejenem plezališču.

Loading...