Vodna čudesa Slovenije in osvežitve v poletnih dneh

Objavljeno: junij 2024Posodobljeno: pred leto

Slovenija je vodno bogata dežela s tisočetimi izviri, gozdnimi potoki, soteskami in smaragdnimi rekami ter slapovi in morskimi obalami. Po čistosti vod se redno uvrščamo v sam evropski vrh, kar je vedno bolj dragoceno bogastvo naše narave. Bližina naravnih vod pa je posebej blagodejna v poletni vročini, zato smo za vas zbrali nekaj idej za sproščeno preživljanje prostega časa v bližini slovenskih vodnih čudes.

Vodna čudesa Slovenije in osvežitve v poletnih dneh
Ana Logar
Ana Logar

3 namigov

Soteska potoka Bela s Kočo v Starem Malnu

V soteski potoka Bela je včasih stal eden najstarejših mlinov Stari maln, danes pa so vidni ostanki zidu in leseno mlinsko kolo. Turistično društvo Vrhnika je tam postavila kočo in uredilo naravno kopališče ter otroško igrišče. Koča je v poletnih mesecih odprta od četrtka do nedelje in poleg pestre ponudbe jedi in pijače nudi kakovosten oddih od vsakodnevnega vrveža.

Loading...

Tristopenjski Slap Rep

Izpod Kunšperskega vrha se odvajajo bistre vode v potok, ki napaja 25 metrov visok tristopenjski Slap Rep. Do slapu nas privede krajša tematska pot z izhodiščem pri Žagarskem mlinu, ki se nahaja 7 kilometrov iz vasi Luče. Pod slapom nas pričakajo lepo urejeni leseni mostički in lestve, ki olajšajo dostop in ogled čudovite okolice.

Loading...

Mističen Mesečev zaliv pod prepadnimi stenami

Pod 80 metrov visokimi flišnimi stenami se nahaja eden najlepših zalivov v Istri, neoknjena prodnata obala in divja plaža, ki je v Mesečevem zalivu široka tudi do 7 metrov. Obdajajo ga čudovite prepadno navpične stene, ki dejejo zalivu mističen pridih. Dostop je ob spremstvu staršev primeren tudi za mlajše otroke, za podrobnejši opis poti pa klikni na Poglej idejo.

Loading...

Kristalno čisto visokogorsko Jezero v Ledvicah

Jezero v Ledvicah (tudi Veliko jezero) je največje in najčistejše izmed vseh Triglavskih jezer. Ime je dobilo po svoji obliki, saj se s ptičje perspektive kaže v obliki ledvice. Okolica jezera je idilična, z njega pa se odpirajo lepi razgledi po meliščih in okoliških vrhovih. Obisk je nepozaben za vse, ki uživamo na visokogorskem zraku in obdani z lepotami skalnih orjakov.

Loading...

Romantičen Kanjon reke Kokre

Le nekaj metrov od mestnega vrveža Kranja se nahaja 30 m globok kanjon reke Kokre, ki je 2. najvišji mestni kanjon v Evropi. V njem lahko občudujemo bistro reko Kokro, obrežje, prodišča, loko s poplavnim gozdom, skalnate bloke in konglomeratno ostrenje. Bistra voda in zelena okolica v poletnih mesecih vabita kopalce, posebno romantično doživetje pa nas čaka s sprehodom po urejenih lesenih mostovih in potkah po kanjonu.

Loading...