Ideje za doživetja v čudovitem Prekmurju

Objavljeno: marec 2023Posodobljeno: pred leto

Severovzhodni del naše dežele je za mnoge Slovence še neodkrit biser, kjer lahko preživimo čudovite dni z družino, v dvoje ali s prijatelji. Nižinsko-gričevnato pokrajino je oblikovalo Panonsko morje, ki je pred 60 milijoni let prekrivalo ta del Evrope in za seboj pustilo edinstvene naravne danosti. Prekmurje izletnikom in turistom nudi pestrost turističnih doživetij, ki za vedno ostanejo v lepem spominu.

Ideje za doživetja v čudovitem Prekmurju
Jure Korenč
Jure Korenč

10 namigov

Posebno doživetje ob Vrelcu za CO2 kopel

Zanimivo je že poimenovanje tega vrelca, ki ga sicer uporabljajo v Radencih za zdravilno kopel, tukaj pa privre prosto na površje. Gre za izrazito bogat vodni vir mineralne vode, ki je bogata z železom in odteka v reko Muro. Na lastne oči lahko tukaj opazujemo, kako podzemne vode na svoji tisočletni poti privrejo na površje. Vrelec je zadnja točka tematske učne poti, ki so jo poimenovali Od kamna do železa.

Loading...

Ob Lendavskem ali Kraškem jezeru so odkrili zob dinoterja

Okoli jezera vodi lepo urejena Bernardina pot, poimenovana po mag. Bernardi Novak, ki je strastno raziskovala rastlinski in živalski svet v Goričkem. Med čudovitim sprehodom nas obdajajo mokrišča in obvodna ter vodna življenjska okolja, kjer živi veliko redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. V bližini se nahaja tudi najdišče, kjer so odkrili mlečni zob dinoterja, ki je bil prednik mastodonta, ta pa današnjega slona.

Loading...

Na Tromejnik nas vodijo smerokazi v obliki ježkov

V nižinski pokrajini Prekmurja stoji hrib Tromejnik, ki je ena od višje ležečih točk in se nahaja na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Krožni sprehod nas popelje na 390 metrov visok hrib, obdan s pomirjujočim gozdom. Pot je sestavljena iz 13 postaj, katerih namen je ta, da v nas prebudijo vsa čutila. Informativne table in spomeniki pa še popestrijo doživetje te priljubljene izletniške točke.

Loading...

Prostrani vinogradi ob Cerkvi sv. Marije Magdalene na Kapeli

Prostrani vinogradi, nasadi breskev, jabolk in ribeza nas očarajo med obiskom Kapelskega Vrha, ki je priljubljena izletniška točka domačinov in turistov. Vzpetina, na kateri stoji župnijska cerkev sv. Marije Magdalene, nudi krasen razgled daleč naokrog. Od tod se vidi kar 45 drugih okoliških cerkva, razgled sega po prostranem gričevju z vinogradi ter na drugi strani po nizkem Pomurju in Ščavniški dolini.

Loading...

Pot po močvari v Lončarovcih

Pot po dobrih 400 metrov lesenih dvignjenih poteh nas popelje skozi preplet močvirja, mokrotnih travnikov, orjaških vrb in gozda. Pri tem večkrat prečkamo gozdni potok z imenom Curek, s pomočjo informativnih tabel odkrivamo rastlinski in živalski svet tega območja ter med počitkom na klopicah poslušamo žuborenje potoka ter petje ptic.  Vrhunec naravne pestrosti sem vam bo razodel med aprilom in avgustom, vsak del leta pa ponuja svojevrstno doživetje.

Loading...

Arkadni hodniki in parki gradu Grad na Goričkem

Grajsko poslopje za baročnimi arkadnimi hodniki skriva arhitekturne, umetniške in rokodelske zaklade, ki jih lahko spoznamo ob spremstvu vodnika ali sami. Podrobno se lahko spoznamo z naravno in kulturna krajina območja, ki je predstavljena v obliki razstav in filmov. Ogled gradu nam pričara posebno romantično doživetje in nas popelje v pestro kulturno zgodovino teh krajev.

Loading...

Mesojede rastline v Tropskem vrtu

Tropski vrt v Dobroniku blizu Lendave je prava džungla, kjer uspevajo papaja, mesojede rastline, ananas, poper, kava, mango in mnoge druge tropske rastline ter yilang yilang. Pestra izbira vzpenjalk in obsežna zbirka živopisanih flamingovcev nikogar ne pusti ravnodušnega. Edinstvena je najbolj "čudaška" orhideja. To je vanilija, druga najdražja začimba na svetu.

Loading...