10 najbolj atraktivnih razglednih stolpov v Sloveniji

Objavljeno: oktober 2022Posodobljeno: pred 2 let

Se ne bojiš višine? Ti je všeč lep razgled? Ti številne stopnice niso ovira? Povzpni se na enega od desetih najbolj atraktivnih razglednih stolpov v Sloveniji in uživaj v osupljivih razgledih na čudovito slovensko pokrajino. Nekateri slovenski razgledni stolpi so dostopni z avtom ali kolesom, nekateri pa so dostopni le peš. Pa poglejmo, iz katerih razglednih stolpov v Sloveniji se nam odprejo najlepši razgledi.

10 najbolj atraktivnih razglednih stolpov v Sloveniji
Leon Škrilec
Leon Škrilec

2 namigov

10. Razgledni stolp Zelenci

Za drugi izvir Save Dolinke Zelenci ste verjetno že slišali. S svojo smaragdno barvo očarajo vsakogar, poskrbijo pa tudi za izredno lepe fotografije iz zraka. Pa ste vedeli, da na zelencih stoji tudi 5 m visok razgledni stolp? Iz stolpa se nam odpre lep pogled na jezero Zelenci, Podkorenska smučišča in Rateške ponce.

Loading...

9. Razgledni stolp Plački vrh

Plački stolp na Plačkem vrhu je vsekakor zanimiv za ogled, saj ga lahko dosežemo tudi z avtom ali s kolesom. Ob jasnem vremenu se nam iz stolpa odpre razgled vse od Prekmurja pa do Donačke gore ter na drugi strani čez avstrijsko mejo. Na stolpu so tudi panoramske table, ki ponujajo informacije. Na plački vrh se lahko podate po obmejni panoramski poti, po poti po Svečinskih goricah ali pa po poti vinogradništva in fosilov.

Loading...

8. Razgledni stolp na Resevni

Resevna je 682 m visok hrib, ki se dviga nad Šentjurjem. Blizu vrha Resevne se nahajata Planinski dom na resevni in pa 12 m visok razgledni stolp Resevna. Iz razglednega stolpa se pokažejo Donačka gora, Rifnik in Šmohor, bolj severno pa vidimo tudi Raduho, Peco in Stolpnik. Planinski dom na Resevni je dostopen tudi z avtom, do stolpa pa nas loči le še kakšnih 5 minut hoje.

Loading...

7. Razgledni stolp na Rašici

Vrh Staneta Kosca oz. Rašica je priljubljena destinacija v okolici Ljubljane, saj na vrhu stoji 17 metrov visok razgledni stolp, poleg pa tudi planinski dom, kjer se lahko okrepčamo. Iz razglednega stolpe se nam odprejo pogledi, ki navdušijo: lepo se vidi zahodni del Kamniško-Savinjskih alp in Polhograjsko ter Škofjeloško hribovje. Proti vzhodu vidimo tudi najvišje vrhove Posavskega hribovja - Kum in Čemšeniška planina.

Loading...

6. Razgledni stolp ljubezni Žusem

Stolp ljubezni na Žusmu je največji, kar 26 m visok leseni stolp v Sloveniji. Ime je dobil po sosednji cerkvi Sv. Valentina, ki je zavetnik zaljubljencev. Do vrha stolpa vodi 116 stopnic in ima dve razgledni ploščadi. Do stolpa se lahko podamo le peš, nagrajeni pa bomo z osupljivim razgledom - vidi se vse do Triglava.

Loading...

5. Razgledni stolp Orle

Razgledni stolp nad gostilno Orle je nov in moderen razgledni stolp, zgrajen v letu 2022, visok pa je kar 22 m. Do gostilne se lahko pripeljemo z avtom, potem pa se povzpnemo na stolp, kjer se nam odpre krasen pogled na Julijske in Kamniško-Savinjske alpe ter na celotno Ljubljansko kotlino. S stolpa vidimo tudi bližnja okoliška razgledna stolpa na Rašici in na planini nad Vrhniko.

Loading...

4. Stolp zdravja in veselja na Rudnici

Razgledni stolp zdravja in veselja na Rudnici nudi enega od lepših, če ne celo najlepših razgledov v Sloveniji. Visok je 40 m in stoji na hribovju Rudnica, ki se razprostira nad Podčetrtkom. Stolp je dostopen s kolesom ali avtom, največkrat pa se nezahtevni pohodniki do njega odpravijo peš iz Podčetrtka, kjer jih pot vodi mimo cerkve Sv. Lovrenca in naprej skozi gozd pod gradom Podčetrtek. Pri stolpu vas čaka tudi klopca ljubezni, daljnogled in električna polnilnica za kolesa.

Loading...

3. Razgledni stolp Planina nad Vrhniko

Na planini nad Vrhniko stojita atraktiven 22 metrov visok stolp in leta 2018 prenovljena planinska koča, kjer lahko poskusimo domače dobrote. S stolpa se nam odpre prekrasen razgled na Ljubljansko kotlino, nedaleč stran bomo opazili Ljubljanski vrh s svojo okroglo kupolo (vojaški radar), vidi pa se tudi Krim, Čemšeniška planina in večina Kamniško-Savinjskih alp. Na vrhu stolpa stoji tudi informacijska plošča, na kateri so označene smeri in oddaljenost vrhov, ki jih je mogoče opazovati daleč naokoli.

Loading...

2. Razgledni stolp Gonjače

Če se potepamo po Goriških Brdih, se vsekakor moramo povzpeti na 23 metrov visok razgledni stolp Gonjače. Z vrha, na katerega vodi kar 144 stopnic, se nam odpre prekrasen razgled na celotno Goriško pokrajino, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv in Kras, lepo pa se vidijo tudi bližnji Sabotin in Sveta Gora. Stolp je delo akademskega slikarja in kiparja Janeza Boljke. Verze, ki so vtisnjeni na bronasti plošči, pa je zapisal pisatelj France Bevk.

Loading...

1. Razgledni stolp Vinarium Lendava

Najvišji in vsekakor najatraktivnejši razgledni stolp v Sloveniji - stolp Vinarium. Domačini mu pravijo tudi panonski svetilnik ali pa kar pomurski Eifflov stolp. Na vrh se lahko povzpnemo po 240 stopnicah ali pa z dvigalom. Z razgledne ploščadi na vrhu se nam odpre lep pogled na sosednje države Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, obenem pa lepo vidimo tudi celotno slovensko Pomurje in Lendavo. Vidi se tudi Grad Lendava. V samem stolpu se nahaja tudi Dnevni bar Vinarium.

Loading...

 

Razgledni stolpi v Sloveniji so vsekakor vredni obiska, tudi zato, ker jih je večina brezplačnih.

Če pa vas z zgornjimi desetimi nismo prepričali, pa si poglejte še ostale razgledne stolpe na portalu kamzavikend.si.

Oglejte si še ostale razgledne stolpe na portalu Kam za vikend >>