Izleti za dva na Gorenjskem – 18 idej, ki vaju bodo navdušile

Objavljeno: oktober 2022Posodobljeno: pred 2 let

Ne veš, kam s punco na Gorenjskem? Te je vprašal, kam bi šla, pa nimaš idej? Izleti v dvoje so vedno nekaj posebnega, saj čas preživljamo z najljubšo osebo. Najljubši osebi pa želimo tudi pričarati najlepše doživetje. Za vaju smo zbrali 10 namigov kam se podati na Gorenjskem na romantičen izlet.

Izleti za dva na Gorenjskem – 18 idej, ki vaju bodo navdušile
Leon Škrilec
Leon Škrilec

2 namigov

Najbolj srčkasto

Najbolj srčkasto na Gorenjskem je zagotovo Planšarsko jezero, ki ima dobesedno obliko srca. Njegova oblika je sicer najbolj vidna z zraka, si ga pa lahko ogledata tudi od blizu, ko se sprehodita po robu tega velikega naravnega simbola ljubezni. Drugo najbolj srčkasto je veliko leseno srce na pomolu Blejskega jezera, ki ga objema ograja s pripetimi ključavnicami neskončno zaljubljenih. Tretje, manj znano ali celo nepoznano in noro srčkasto obliko pa tvori mistično Bohinjsko jezero, ki ga lahko zagledata na poti na Vogar. Najbolj jasna oblika srca se pojavi ob pogledu na jezero v smeri Janezevega mosta z vzletišča za jadralce.

Romantični gradovi

Nekoč sta živela kralj in kraljica … in sta se, v najbolj romantičnih in najbolj dramatičnih pravljicah, sprehajala po mogočnih gradovih, ki so se dvigali nad okoliškimi kraji. Odlična ideja za zmenek je sprehod po romantičnem Blejskem gradu, pod katerim v jezeru plavajo labodi, po poteh Starega gradu Kamnik, ki odpira pogled vse do okoliških krajev in gor. Če imata raje sprehod po ravnih tleh, pa ga ponuja Grad Brdo s čudovitim parkom, jezerom z lokvanji in labodi, visokimi drevesi ter razgledom na kranjsko okolico.

Slapovi za zaljubljene

Do pravljičnega Slapu Peračica vodi Brezjanska pot miru, ki vaju popelje prek lesenih mostičkov in gozdnih jas. Pod Alpami vaju čaka še mogočen 1. Martuljški slap, ki ga ob dotiku pršic lahko kljub oddaljenosti začutita od blizu. Do njega vodi potka, ki poteka ob robu skal in prečka sotesko, obdano z neštetimi možiclji. Tretji slap za zaljubljene pa je veličastni slap Peričnik, ki vaju navduši s svojim pristnim, glasnim zvokom in preprosto naravno popolnim izgledom.

Klasike za dva

Oh, ta večna klasika. Neminljivi diamanti. Eden najbolj znanih je drugi izvir Save Dolinke Zelenci. Klasičen kraj za noro zaljubljene, na katerem se lahko podata tudi na razgledni stolp in uživata v razgledu na okoliška smučišča in gorovja. Druga, klasična perla je Jasna – kristalno čisto jezero z neštetimi turkiznimi odtenki, ki je ujeto med čudovita alpska gorovja. Tretja klasika pa je seveda karavanško, turkizno jezero Završnica, ki se nahaja pod Stolom, Jezero ni primerno za kopanje, ponuja pa mirno sprehajalno pot in trim stezo, po kateri lahko nadaljujeta pot tudi do bližnjega lokala.

Klopce za zaljubljene

Ena izmed klopc ljubezni čaka zaljubljence nad Bohinjem, na Vogarju, kjer z lesene srčkaste klopce lahko občudujeta še bolj srčkast razgled na Bohinjsko jezero. Druga klopca, s katere se bosta zaljubila tudi v pogled pred seboj, je klopca na Veliki Osojnici, do katere pot pelje iz Velike Zake. Od tu se vidi Blejski otok sredi jezera, okoliške kraje, kot so Zasip in Gorje ter verigo Karavank, ki jih v večernih urah obsveti rožnato sonce. Klopca ljubezni je postavljena tudi na Golici, ki zahteva več časa in napora, prinaša pa nepozaben razgled vse do Triglava, v času svetenja narcis pa na dišeče belo karavanško odejo.

Tam, kjer ni nikogar

Včasih si s svojim zlatim zakladom preprosto želimo iti nekam, kjer ne bomo že ob samem prihodu srečali svojega soseda. Zato vam razkrivamo nekaj manj znanih romantičnih kotičkov, ki vaju bodo še vedno očarali. Prvo je Grančišče, lažje dostopen, prikupen hribček nad Mojstrano, od koder se vidi vse do Karavank. Naslednja je Čukova jama, ki skriva precej nedotaknjeno jezero, ob njem pa rastejo drevesa, ki ponujajo senco. Tik ob vodi pelje ozka sprehajalna pot, na kateri vsekakor ne bo nastala gneča. Ob jezeru ni restavracij, ni lokalov in tudi ne množice ljudi. Ko se poleti množica ljudi kopa na Kredi v dolini Radovne, lahko zavijeta na drugo, bližnjo Kredo v dolini Vrat, na jezero, ki ga obdaja zeleni gozd in tišina.