Kam na enodnevni izlet med zimskimi počitnicami?

Objavljeno: februar 2023Posodobljeno: pred leto

Zimske počitnice so kot nalašč za raziskovanje Slovenije in odkrivanje njenih lepot. Živimo na koščku planeta, kjer imamo hitro na dosegu alpski svet in morsko obalo. In vmes med obema možnostma pestro izbiro dogodivščin, aktivnosti in doživetja za vso družino. Za vas smo zbrali nekaj idej kako lahko izkoristite čas zimskih počitnic in preživite pustolovski dan s svojimi najdražjimi.

Kam na enodnevni izlet med zimskimi počitnicami?
Jure Korenč
Jure Korenč

10 namigov

V družbi prijazne črede jelenov

Ob vhodu na posestvo Jelenov greben nas pozdravi stoglava čreda jelenov, košut in muflonov. Sicer plašne živali se počutijo tako domače in varne, da jih lahko božate. Lahko pa jim ponudite hrano za jelene iz “škrnic’la” in prisrčni kosmatinci vam bodo jedli iz roke. “Škrnic’l” z mešanico hrane za te prijazne živali vam nudijo v bližnji trgovini Pri mami. Lastniki posestva tudi radi povedo kakšno zanimivo zgodbo o bogati tradiciji posestva.

Loading...

Sprehod do slapu Rinka

V čudoviti Logarski dolini se nahaja eden najlepših in najbolj obiskanih slapov pri nas. Slap Rinka pada prek navpične stene kar 78 m globoko. Pozimi ob temperaturah globoko pod lediščem dobi pravljično podobo, saj ga zima uklešči v led. Pod slapom stoji planinsko zavetišče Orlovo gnezdo, kjer se lahko spočijemo in osvežimo s pijačo. S terase okrepčevalnice je izjemen razgled proti temu alpskemu dragulju.

Loading...

Skrivnostna obzidja Gradu Kamen

Slikovito skrivnostne ruševine gradu Kamen v bližini Radovljice pričajo o starodavni zgodovini teh krajev, kjer je nekoč potekalo živahno srednjeveško življenje grofov Lambergov. Tam še stojijo ohranjen romanski stolp ter mogočne ruševine gotskih in renesančnih dozidav. V neposredni bližini gradu Kamen sta Škratov grad (Hudičev gradič) in arheološko najdišče Jama Potočka Zijalka, ki priča o dejstvu, da je tukaj človek živel že v prazgodovini.

Loading...

Petje galebov na Sečoveljskih solinah

Tudi v zimskem času je lahko sprehod ob obali čudovita izkušnja. Sečoveljske soline, ki so stare vsaj 700 let, ohranjajo avtohtono naravno lepoto obale in njenih ekosistemov. Uživamo lahko v mirnem morskem okolju, obiščemo muzej solinarstva s predstavitvijo tradicije ročnega pridobivanja soli in občudujemo skrbno urejene solne parcele ter se naužijemo morskega zraka s sprehodom po urejenih sprehajalnih poteh.

Loading...

Drsanje na jezercu Ledine

Pod vasjo Rateče ob vhodu v dolino Planice se nahaja presihajoče jezero Ledine, ki se napolni ob izrazitejših padavinah. Gre za pojav bifurkacije pri razvodnici med savskim in dravskim vodovjem. Pozimi jezero večkrat zamrzne in takrat ga lahko izkoristimo za drsanje. Zasnežena okolica pa nudi pravljičen sprehod in čudovite razglede na okoliške hribe. Jezero sodi v širše območje Zelenci, kar lahko izkoristimo tudi za ogled istoimenskega izvira.

Loading...

Slikoviti razgledi s Slemenove špice

Za vse, ki tudi v zimskem času radi pretegnemo noge, predstavlja Slemenova špica eno od lažjih in bolj slikovitih možnosti. Avto parkiramo na parkirišču na vrhu Vršiča in se odpravimo na 1 h in 15 min dolg pohod, ki ni zahteven. Priporočene so pohodne dereze zaradi boljšega oprijema med hojo po snežni stezi. Na vrhu nas pričaka slikovit razgled na vrhove doline Tamar, mogočne stene Jalovca in skakalnice v Planici.

Loading...