13 mogočnih sotesk po Sloveniji

Objavljeno: oktober 2022Posodobljeno: pred 2 let

So ti všeč skalnati prehodi, sprehod mimo žuborečih rek in skrivnostnih tolmunov? Potem je to prava zbirka namigov zate, saj smo zbrali 13 čudovitih sotesk po Sloveniji. Ogled soteske je lahko romantičen izlet za pare, doživetje za družine z otroci ali samo za odklop od mestnega vrveža. V poletnih dnevih nudijo tudi super osvežitev, v hladnejših mesecih pa so pravljično mistične. Ne pozabite na pohodno obutev!

13 mogočnih sotesk po Sloveniji
Ana Logar
Ana Logar

3 namigov

1. Blejski vintgar

1,6 kilometrov dolga soteska Vintgar je zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo reka Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Čez sotesko pelje pot po lesenih mostovih, ki vsakič znova prevzame.

Loading...

2. Velika korita Soče

Če se odpravljate v dolino smaragdne reke, si morate obvezno ogledati Velika korita Soče. Nahajajo se ob cesti med Bovcem in Vršičem. Gre za lep in kratek sprehod ob enem izmed slovenskih naravnih biserov, ki je navdih za vse z občutkom za fotografijo.

Loading...

3. Pokljuška soteska

Pokljuka skriva v svoji notranjosti mnoge dragocenosti in med njimi izstopa Pokljuška soteska. Navdušuje z bujnim gozdom, strmimi stenami, naravnimi mostovi, luknjami, jamami in tesnimi prehodi med 50 metrov visokimi stenami. Pokljuška soteska ni množično obiskana, nedvomno pa si zasluži vso pozornost in občudovanje. Zaščitena je kot naravni spomenik v okviru Triglavskega narodnega parka.

Loading...

4. Dovžanova soteska

Dovžanova soteska se nahaja ob vznožju Karavank, najdaljšega gorstva v Sloveniji. Soteska je še posebej slikovita zaradi šestih visokih kamnitih stolpov, Kušpegarjevih turnov, kjer je urejeno plezališče. Skozi sotesko poteka razgledna učna pot, kjer je nahajališče okamnin mlajšega paleozoika.

Loading...

5. Tolminska korita

Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Loading...

6. Šunikov vodni gaj

Potok Lepenjica je tik pred sotočjem s potokom Šunik izdolbel okoli 100 metrov dolga in do 10 metrov globoka korita z barvitimi zelenimi tolmuni. Če radi prisluhnete bučanju in šumenju vode, je Šunikov vodni gaj odličen kraj za sprostitev.

Loading...

7. Korita Mostnice

Korita Mostnice in dolina Voje so med najlepšimi in najbolj obiskanimi naravnimi znamenitostmi v Bohinju. Izlet Korita Mostnice nam ponudi vpogled v čudovito sotesko drzno preoblikovanih skal, kristalno čisto vodo, pester rastlinski in živalski svet ter kulturne znamenitosti.

Loading...

8. Soteska Pekel

Manj kot pol ure vožnje iz Ljubljane se skriva divja soteska z divjim imenom: Pekel. Če si pekel predstavljamo kot vroč kotel, je Pekel ravno njegovo nasprotje. Ob tem pa je soteska Pekel edina turistično prehodna soteska v Sloveniji, kjer je mogoče v manj kot eni uri občudovati kar 5 slapov.

Loading...

9. Iški vintgar

Iški vintgar je slikovita soteska, po kateri teče reka Iška. Njeno zanimivo podobo z deročo rečico, prodnimi sipinami, številnimi tolmuni in strmimi skalnatimi bregovi, ki ji ponekod dajejo videz pravega kanjona, sooblikovali močni tektonski prelomi.

Loading...

10. Soteska Predaselj

Globoko v osrčju Kamniško Savinjskih Alp leži dolina Kamniške Bistrice. Ena izmed naravnih lepot, ki se skriva v tej dolini, je soteska Predaselj. Kamniška Bistrica je skozi tisočletja izdolbla ozek prehod, globok ponekod tudi 35 metrov. V njem je zagozdena velika skala, čez katero je speljana steza. Reka je tu zaradi mineralov obarvana v kristalno zelenomodro barvo.

Loading...

11. Kanjon reke Kokre

Mesto Kranj stoji na skali in se dviguje nad 30 metrov globokim kanjonom reke Kokre, ki je 2. najvišji mestni kanjon v Evropi. Zelen kanjon sredi mesta ponuja oddih in sprostitev v naravi le nekaj metrov od mestnega vrveža.

Loading...

12. Martuljška soteska

Martuljška soteska se nahaja poleg vasi Gozd Martuljek, kjer boste poleg lepe soteske našli tudi dva fantastična slapova, Spodnji Martuljkov slap in Zgornji Martuljkov slap. Čudovit izlet v objemu martuljških gora pa dopolni še enkraten ambient in domača hrana planšarije Pri Ingotu na poti med obema slapovoma.

Loading...

13. Bistriški vintgar

Bistriški vintgar je slikovita dolina potoka Bistrica, polna naravnih posebnosti in zgodovinskih najdb. Med potjo po Bistriškem vintgarju si lahko ogledate Rimski kamnolom, kjer so v času rimskega cesarstva pridobivali marmor in slap Bistriški Šum.

Loading...