Enodnevni izleti po Sloveniji - 24 najlepših in manj znanih

Objavljeno: oktober 2022Posodobljeno: pred 2 let

Na lep sončen vikend veliko Slovencev in tujih turistov odkriva lepote naše dežele in srečo imamo, da živimo na koščku zemlje, kjer nam idej za izlet po Sloveniji nikoli ne zmanjka. Toliko jih je, da tudi za deževne dni obstajajo najlepši izleti in da se v še najlepšem vremenu lahko izognemo pretirani gneči. Če le vemo, kje iskati skrite kotičke. Pa začnimo.

Enodnevni izleti po Sloveniji - 24 najlepših in manj znanih
Jure Korenč
Jure Korenč

10 namigov

Skriti slapovi

Če se sprašujete kam na izlet, bo Peračica odlična ideja, saj je to 5 m visok slap z majhnim jezercem in idiličnim gozdičkom. Odlična ideja za izlet je tudi slapišče imenovano Zapoški Slapovi, ki se nahaja na področju Porezna, kjer šumijo kar 3 čudoviti slapovi: 7 metrski, 25 metrski in 12 metrski dvopramenski (dvovirni) slap. Čudovit Medvedji slap višine 9 metrov pa najdemo v idilični pokrajini pod Rakitno.

Magični kraški pojavi

Ideja za izlet po Sloveniji je tudi monstruozno velika Unška koliševka (udorna jama), ob kateri človeku zastane dih. Tam podzemni vojaški bunkerji pustolovca pripeljejo na sredino prepadnih sten. Manj znani izlet je tudi Planinska jama, ki si jo lahko vodeno ogledamo iz čolna, kar predstavlja svojevrstno doživetje. Skriti kotiček Slovenije pa predstavljajo še čudovito skrivnostna naravna okna, vrtače in kotanje Željnskih jam, ki jih doživimo ob prijetnem polurnem sprehodu.

Skrivnostni gradovi

Ena lepših idej za izlet je Grad Žovnek, ki spada med najstarejše gradove v Sloveniji in očara z veličastnim obrambnim stolpom in dvodelnim mostom, ki je bil namenjen posebej za pešce in konjenike. Odlična izbira bo tudi Grad Kamen pri Begunjah, ki ga opeva ljudska pesem Pegam in Lambergar. Vitez Gašper Lambergar naj bi tukaj zmagal kar 85 viteških turnirjev. Nekoč neosvojljiva trdnjava pa je danes Stari grad Kamnik, od koder se odpre lep pogled na Kamniške in Savinske Alpe, Kamnik ter Gorenjsko in Ljubljansko kotlino.

Čudoviti razgledni vrhovi

Če se sprašujete kam v hribe, vas bo Visoki Mavrinc (1562 m) z malo napora nagradil s čudovitim razgledom na Špik, Frdamane police, Škrlatico, Veliko Ponco, Razor, Prisank, Vršič, Malo Mojstrovko in greben Robičja. Naslednji vrh je Kovk (961 m) nad Vipavsko dolino, ki ga po 540 m višinske razlike osvojimo že po uri in pol in nam odpre razgled proti Nanosu, Čavnu, Vipavski dolini in Golakom. Rodica (1966 m) pa pohodniku po malo več kot 900 m višinske razlike ponudi krasen razgled na Bohinjsko jezero, vrhove Julijskih Alp ter na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje.

Očarljive planinske koče

Orožnova koča (1346 m) stoji na obronku planine za Liscem pod Črno prstjo v Južnih bohinjskih gorah in ima poseben čar: od odlične gostinske ponudbe, prenočitvenih možnosti ter čudovitega razgleda in okolice do priljubljenega oskrbnika, ki poleti gosti koncerte klasične glasbe in potopisna predavanja. Lavričeva koča na Gradišču (510 m) je odprta vse leto. Ponuja nam okusno okrepčilo in topel čaj ter lep razgled na Gorjance in na Dolenjsko gričevje. Tam se lahko pomerimo tudi v sekirometu. Bregarjevo zavetišče na Planini Viševnik (1620 m) slovi po izredni slikovitosti in lepih razgledih, kar jo uvršča med najlepše planine pri nas. Pohodniku pa prijazni oskrbniki hitijo streči čaj in pijačo. Na starih lesenih klopeh si lahko privoščimo malico, ki smo jo prinesli s seboj in uživamo v idilični okolici.

Čudesa matere narave

Tistim z malo več pustolovskega duha naša dežela odkriva prav posebne bisere. Tomaževa miza je fascinantna naravna kamnita tvorba. Gre za dve skali, ki sta postavljeni ena na drugo in tvorita obliko mize, zato ji nekateri pravijo tudi keltska miza. V okolici Logatca najdemo 6 odtisov dinozavrovih stopal, ki so živeli pred 220 milijoni let. Gre za edinstveno najdbo v Evropi, ki jo pojasnjuje označevalna tabla. Naravni fenomen na Solčavskem je veličastna podolgovata luknja (globine do 20 m), ki nastane v globokem snegu. Pod prepadnimi stenami Mrzle gore se zaradi snežnih plazov nabere ogromno snega. Preko sten začne ob taljenju snega padati slap, ki utvari vrtoglavo luknjo imenovano Matkov škaf in je resnično vredna ogleda.

Smaragdna naravna kopališča

Kopališče Lajšt je priljubljena točka za kopanje z gostinsko ponudbo, rekreacijo v naravi, piknike in druženja. Nahaja se v Idrijski Beli, ob sotočju Idrijce in Bele, nekaj kilometrov stran od Divjega jezera in slikovitega srednjeveškega mesta Idrije. Pri Napoleonovem mostu nas Nadiža privablja s svojo turkizno modro barvo, kjer poleti povprečna temperatura vode znaša osvežilnih 20 °C. To je naravno kopališče in ena najčistejših in najtoplejših Alpskih rek, ki po ustnem izročilu celi rane in ima nasploh zdravilne učinke. Naravne toplice Klevevž je urejeno kopališče, saj so naravni termalni vrelec ogradili domačini, da je nastal srednje velik bazen. Povprečna temperatura vode v bazenu se giba med 21 in 25 °C, zato se tam lahko kopamo tudi pozimi. Termalni vrelec pa načeloma na površje pošilja vodo s stalno temperaturo 24,8 °C.

Najlepše slovenske planine

Med najlepše planine v Sloveniji spada Planina Dedno Polje (1560 m), ki se nahaja na Bohinjski sirarski poti in na njej stoji sirarna, kjer so v poletnem času na voljo mlečni izdelki. Tam stoji tudi nekaj pastirskih koč. S planine se odpira lep razgled proti Kredi in Kovačičevi glavi, za njima pa se kaže Kopica.

Srednji vrh (972 m) je skrita planina nad Gozdom Martuljkom in jo lahko dosežemo z avtom. S planine se odpre verjetno najlepši razgled na Martuljško skupino, s svojim glavnim očakom Špikom. Na planini je možno kupiti tudi domače mlečne izdelke. Srednji Vrh je izhodiščna točka za Trupejevo Poldne, kočo za Lepim vrhom in tudi Vošco.

Robanova planina ali Robanov kot (890 m) se nahaja v vsem dobro poznani Logarski dolini. Do planine lahko pridemo po dobri uri hoje po slikoviti položni peš poti. S planine se nam odpre lep pogled na ostenja Križevnika, Moličke peči, Velike Zelenice, Ojstrice in Krofičke.